Motorrijles

Motorrijden is de afgelopen jaren erg populair geworden. Steeds meer mensen ontdekken de ideale combinatie van vrijetijdsbesteding en vervoer. Om te beginnen met motorrijlessen moet je 18 jaar of ouder zijn en het autorijbewijs in je bezit hebben. Anders moet je het motor- theoriecertificaat in je bezit hebben.

Theorie

Voor het praktijkexamen verkeersdeelneming dien je in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat. Het theoriecertificaat kun je halen met behulp van het theorieboek. Deze kun je via ons bestellen.

Praktijklessen

Voordat je begint moet je weten voor welke categorie motor je praktijkexamen wilt doen. Het praktijkexamen bestaat uit twee categorieën: A1, A2 en A

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen, namelijk Voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen) én Verkeersdeelneming (lessen op de weg). Om deel te mogen nemen aan het examen Verkeersdeelneming moet je geslaagd zijn voor het examen Voertuigbeheersing. Na afloop van het examen Voertuigbeheersing ontvang je een uitslagformulier. Als je geslaagd bent moet je dit goed bewaren en aan de examinator laten zien bij het examen Verkeersdeelneming.

Categorie

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. 

Met ingang van 31 december 2013 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. Lees voor meer informatie de brochure Nieuwe regels voor het rijbewijs A op de website van de Rijksoverheid.